vasárnap, január 27, 2013

Netszótár könyvbemutató - Bibó

01.21.





Részlet Bognár Tanár Úr beszédéből 
,,Kedves érdeklődők! Az elmondottak mellett van még két igen nyomós okunk arra, hogy mi most éppen itt, a Bibóban jöttünk össze egy könyv megjelenését ünnepelni.

Az egyik a kötet illusztrátorának személye, Czikkely Anna, iskolánk 12.a osztályos diákja. Mennyi ötlet, mennyi báj, kedvesség, humor van a munkáiban! Most csak egyet emelek ki közülük, amely elgondolásom szerint kitűnő logója a kötetnek: a Kukac címűt. Igazi telitalálat: a lány digitális jelekkel teli ruhája, a leszegett feje, amint saját lépését figyeli, a tinédzseresen hosszú keze, a fontoskodóan széles gesztusai, az elsuhanást kifejező, szeles mozgása egyszerre bájos és önironikus. És a lobogó hajzuhataga, amint kukac jelet formáz! Ez az ő attribútuma, mint Pallasz Athénének a sisak vagy a dárda. Ő a Nettündér.  

A másik a könyv kigondolója és megtervezője, az anyaggyűjtés és feldolgozás tudós irányítója, az ELTE BTK magyar nyelvészet tanára, Dr. Veszelszki Ágnes. Aki - egyáltalán nem mellesleg – szintén a Bibó tanulója volt. Amíg ide járt, a szerzőségét méltattuk diákkori dolgozataiért, amelyek a FejJel sorozatunkban jelentek meg. Köszönjük, hogy ezt a helyszínt választotta új munkája első bemutatására. Úgy érezzük, egy kicsit jelképes gesztus ez, hiszen a könyvével azt az intézményt hozta el ide, a Bibóba, ahol a friss tudományos felismerések születnek: magát az egyetemet. És a mentorálásnak egy nálunk eddig szokatlan módját is: ahogy egy mai bibós gimnazistát munkatársává emelt és első nyomtatásbeli megjelenéshez segített.  Köszönjük.
Kedves barátaink! A példák így is tanítanak."


Nincsenek megjegyzések: